Regulamin korzystania ze stołówki szkolnej w Centrum Kształcenia Sportowego w Szczecinie
Na podstawie art. 106 i 106a ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz. U. z 2021 r. poz. 1082 ze zm.) oraz Zarządzenia Nr 409/18 Prezydenta Miasta Szczecin z dnia 20 września 2018 r. Dyrektor Centrum Kształcenia Sportowego w Szczecinie ustala, co następuje:
Postanowienia ogólne
§ 1
- Stołówka szkolna została zorganizowana w ramach prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych szkoły, w tym wspierania prawidłowego rozwoju uczniów.
- Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowywanych przez pracowników stołówki szkolnej dla osób uprawnionych do korzystania z niej.
- O rodzajach posiłków wydawanych przez stołówkę szkolną decyduje dyrektor szkoły.
- Posiłki w stołówce szkolnej wydawane są w dni nauki szkolonej z wyjątkiem dnia rozpoczęcia roku szkolnego, ustawowych dni wolnych od pracy i przerw w zajęciach szkolnych oraz dni wolnych od zajęć dydaktycznych.
- Posiłki są przygotowywane na miejscu przez pracowników stołówki, zgodnie z zasadami systemu HACCP.
- Posiłki są przygotowywane w oparciu o środki spożywcze spełniające wymagania ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz przepisów wykonawczych do tej ustawy.
- Niniejszy Regulamin określa zasady odpłatności oraz warunki korzystania przez uczniów i pracowników szkół i innych jednostek oświatowych – dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Szczecin – z posiłków wydawanych w stołówce szkolnej
w Centrum Kształcenia Sportowego w Szczecinie. - Regulamin korzystania ze stołówki szkolnej oraz wszelkie zmiany w nim wprowadzane podane są do publicznej wiadomości w sposób określony przez szkołę.
Uprawnieni do korzystania ze stołówki szkolnej
§ 2
Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:
- uczniowie Centrum Kształcenia Sportowego wSzczecinie wnoszący opłaty indywidualnie,
- uczniowie Centrum Kształcenia Sportowego w Szczecinie, których obiady refundowane są przez ośrodki pomocy społecznej i inne podmioty,
- w ramach możliwości organizacyjnych szkoły oraz za zgodą dyrektora szkoły, pracownicy pedagogiczni oraz pracownicy niepedagogiczni Centrum Kształcenia Sportowego w Szczecinie wnoszący opłaty indywidualnie.
Wydawanie posiłków
§ 3
- Za wydawanie posiłków odpowiadają pracownicy stołówki szkolnej.
- Posiłki wydawane są w dniach realizacji zajęć dydaktyczno-wychowawczych zgodnie z harmonogramem ustalonym przez dyrektora szkoły.
- Posiłki wydawane są w godzinach otwarcia stołówki, w trakcie przerw pomiędzy zajęciami lekcyjnymi.
- Stołówka szkolna jest jedynym miejscem przeznaczonym do spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników stołówki szkolnej.
Odpłatność za obiady
§ 4
- Posiłki wydawane w stołówce szkolnej są odpłatne.
- Uczniowie, o których mowa w § 2 ust. 1 ponoszą odpłatność za korzystanie ze stołówki w wysokości równej kosztowi produktów zużytych do przygotowania posiłku, określonej w Załączniku nr 1 do niniejszego Regulaminu.
- Do opłat wnoszonych za korzystanie przez uczniów z posiłku w stołówce szkolnej, o których mowa w ust. 2, nie wlicza się wynagrodzeń pracowników i składek naliczonych od tych wynagrodzeń oraz kosztów utrzymania stołówki.
- Pracownicy pedagogiczni i niepedagogiczni szkoły i innej jednostki oświatowej, o których mowa w § 2 ust. 3 korzystający z posiłków w stołówce szkolnej ponoszą pełną odpłatność za posiłki.
- Do opłat ponoszonych przez pracowników pedagogicznych, o których mowa w § 2 ust. 3, na którą składa się koszt produktów zużytych do przygotowania posiłku dolicza się koszty wytworzenia posiłków, w tym uwzględnia się wynagrodzenie pracowników i składki naliczone od tych wynagrodzeń oraz koszty utrzymania stołówki.
- Opłata za korzystanie z posiłku wydawanego w stołówce szkolnej dla pracowników niepedagogicznych kalkulowana jest w oparciu o rzeczywisty koszt produktów zużytych do przygotowania posiłku, uwzględniający również koszt wynagrodzeń pracowników stołówki i składek naliczanych od tych wynagrodzeń oraz koszt utrzymania stołówki, a także podatek VAT w obowiązującej stawce.
- Jednostkową cenę posiłku dla osób wymienionych w § 2 określa Załącznik nr 1 do niniejszego Regulaminu.
- Dyrektor szkoły określa szczegółowy tryb i terminy wnoszenia odpłatności za posiłki.
- Opłaty za korzystanie z posiłków są uaktualniane na początku każdego roku szkolnego w porozumieniu z organem prowadzącym.
Zwroty za obiady
§ 5
- Odpisu za niewykorzystane posiłki w danym miesiącu dokonuje się w następujących okresach rozliczeniowych:
- za okres wrzesień – grudzień w miesiącu grudniu,
- za okres styczeń – marzec w miesiącu kwietniu,
- za okres kwiecień – czerwiec w miesiącu czerwcu.
- W przypadku nieobecności osób uprawnionych do korzystania z posiłku w stołówce szkolnej przysługuje częściowy zwrot opłaty miesięcznej wyliczonej proporcjonalnie do liczby dni nieobecności, pod warunkiem co najmniej jednodniowego uprzedzenia o nieobecności do godz.11:00.
- Dzień zgłoszenia nie jest liczony jako odpis i dotyczy również zdarzeń nagłych, np. choroby.
- Nieobecności należy zgłaszać drogą mailową na podany adres obiady@cks.szczecin.pl do godz.11:00.
Zwolnienia z opłat
§ 6
- Dyrektor szkoły może udzielić zwolnień z całości lub części opłat za korzystanie przez ucznia z posiłków wydawanych w stołówce szkolnej:
- w przypadku szczególnie trudnej sytuacji materialnej rodziny ucznia,
- w szczególnie uzasadnionych przypadkach losowych.
- Zwolnień, o których mowa w ust. 1, dyrektor może udzielić w sytuacji, gdy posiłki wydawanych w stołówce szkolnej nie są dofinansowywane w ramach pomocy społecznej.
- Wniosek w sprawie zwolnienia z opłat za korzystanie przez ucznia z posiłków w stołówce szkoły/innej jednostki oświatowej stanowi Załącznik nr 2 do niniejszego Regulaminu.
- Przy rozpatrywaniu wniosku o zwolnienie z opłat konieczne jest uwzględnienie w szczególności zaświadczenia z instytucji społecznej, w której o pomoc ubiegał się uprawniony (uczeń, rodzic lub prawny opiekun ucznia) oraz złożenie innych dokumentów lub opinii – wymaganych przez dyrektora szkoły – potwierdzających trudną sytuację materialną lub losową ucznia.
Postanowienia końcowe
§ 7
Pozostałe zasady korzystania ze stołówki szkolnej określa Załącznik nr 3 do niniejszego Regulaminu.
§ 8
W sprawach nieuregulowanych w niniejszym Regulaminie, związanych z organizacją pracy stołówki szkolnej, decyduje dyrektor szkoły.
§ 9
Regulamin obowiązuje od 1 września 2022 r.
§ 10
Wszelkich zmian w niniejszym Regulaminie dokonuje dyrektor szkoły.
Dyrektor
Centrum Kształcenia Sportowego
mgr Maciej Parobczy
/dyrektor szkoły/
Uzgodniono z organem prowadzącym
Zastępca Prezydenta Miasta
Lidia Rogaś
/organ prowadzący/
Załącznik nr 1 do Regulaminu korzystania ze stołówki szkolnej w Centrum Kształcenia Sportowego
Wysokość opłat za korzystanie z posiłków w stołówce w roku szkolnym 2022/2023
- Wysokość opłat pobieranych za korzystanie z posiłków przez uczniów w Centrum Kształcenia Sportowego w Szczecinie:
Szkoła | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
Szkoła Podstawowa | – | 5,40 zł | – |
Oddział Przedszkolny | 3,00 zł | 3,10 zł | 1,40 zł |
Internat Junior | 6,60 zł | 5,40 zł | 4,90 zł* |
*Uczniowie, którzy nie mieszkają w internacie Junior za posiłki i pobyt płacą w miejscu zamieszkania.
- Wysokość opłat pobieranych za korzystanie z posiłków przez pracowników szkoły w Centrum Kształcenia Sportowego w Szczecinie:
Pracownik | Obiad |
---|---|
pracownik pedagogiczny szkoły lub innej jednostki oświatowej | 9,20 zł |
pracownik niepedagogiczny szkoły lub innej jednostki oświatowej | 9,70 zł |
- Kalkulację kosztu produktów zużytych do przygotowania posiłku sporządzono na podstawie cen przedstawionych w umowach na dostawę żywności.
(Dyrektor podaje podstawę obliczenia kosztu wytworzenia obiadu dla uczniów i pracowników szkoły.)
Zarządzenie nr 5/2023 w sprawie zmiany stawki żywieniowej
Aneks nr 1 do Regulaminu korzystania ze stołówki szkolnej w Centrum Kształcenia Sportowego w Szczecinie
Zmianie ulega Załącznik nr 1 do Regulaminu korzystania ze stołówki szkolnej w Centrum Kształcenia Sportowego w Szczecinie, który otrzymuje brzmienie:
Wysokość opłat za korzystanie z posiłków w stołówce w roku szkolnym 2022/2023
- Wysokość opłat pobieranych za korzystanie z posiłków przez uczniów w Centrum Kształcenia Sportowego w Szczecinie:
Szkoła | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
Szkoła Podstawowa | – | 8,00 zł | – |
Oddział Przedszkolny | 3,50 zł | 4,50 zł | 2,00 zł |
Internat Junior | 9,50 zł | 8,00 zł | 6,50 zł |
- Wysokość opłat pobieranych za korzystanie z posiłków przez pracowników szkoły w Centrum Kształcenia Sportowego w Szczecinie:
Pracownik | Obiad |
---|---|
pracownik pedagogiczny szkoły lub innej jednostki oświatowej | 13,60 zł |
pracownik niepedagogiczny szkoły lub innej jednostki oświatowej | 14,40 zł |
- Kalkulację kosztu produktów zużytych do przygotowania posiłku sporządzono na podstawie cen przedstawionych w umowach na dostawę żywności na rok 2023:
- dla uczniów – zestawienie kosztów zużycia surowców, tzw. „wsad do kotła”
- dla pracowników – zestawienie kosztów zużycia surowców oraz kosztów wynagrodzeń pracowników stołówki i kosztów utrzymania stołówki.
Aneks wchodzi w życie z dniem 01.02.2023 r.